Οι αγορές σε όλο τον κόσμο διορθώνουν με αφορμή την εξάλπωση του υιού εκτός Κίνας και την εμφανισή του στην ΕΕ αλλά και στην Κορέα όπου φαίνεται πως τα θύματα αυξάνουν. Η ζημιά στις κεφαλαιοποιήσεις των χρηματιστηρίων είναι , μέχρι στιγμής , μεγαλύτερη του 1 τρις δολάρια και αν εξαπλωθεί στην ΕΕ, τότε οι αγορές θα προεξοφλήσουν τα χειρότερα . Η πραγματική “ζημιά” στο παγκόσμιο ΑΕΠ θα φανεί μέσα Απριλίου όταν και θα ανακοινωθούν στις περισσότερες χώρες τα μακροοικονομικά στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Ομως αν οι κεφαλαιοποιήσεις συνεχίσουν να μειώνονται, θα αυξηθεί ο συστημικός κίνδυνος με τις τράπεζες να βρίσκονται στην πιό δυσχερή θέση και η υφεση είναι πιθανή για αρκετές απο τις μεγάλες οικονομίες.  Σε κάθε περίπτωση η προσεγγισή μας πρέπει να είναι προσεκτική και αναλυτική αφού η αποφυγή ανάληψης ρίσκου και η επιφυλακτικότητα είναι οι κυρίαρχες τάσεις.

Η προσοχή στην πορεία του προθεσμιακού συμβολαίου του χρυσού GC, στο δείκτη μεταβλητότητας VIX, στην πορεία του γιέν και του Tnote yield , και βέβαια στον όγκο συναλλαγών συνολικά και σε επιμέρους μετοχές.

ΠΔ