Θα σταματήσει η Fed την απομόχλευση?
Ο δείκτης Russell 3000 Growth συνεχίζει να υπερ – αποδίδει : 11.5% απο την αρχή του έτους και 17.3% απο τα πρόσφατα χαμηλά στις 24/12/18. Ο δείκτης είναι μόλις 8% χαμηλότερα απο τα ιστορικά υψηλά στις αρχές Οκτωβρίου αν και η μεταβλητότητά του είναι αυξημένη. Ομως η διάθεση ανάληψης ρίσκου είναι ξανά, εντυπωσιακή.
Για να αντιληφθεί κάποιος την μεταβολή στην ψυχολογία των επενδυτών και την θέση τους απέναντι στην ανάληψη ρίσκου , αρκεί να εξετάσει την μεταβολή στην ρητορική της Federal Reserve και πιό συγκεκριμένα του Διοικητή της J.Powell , ο οποίος στις 19/12 σε press conference για την μείωση του Ισολογισμού της Fed – γνωστό ως ποσοτική σύσφιξη (quantitative tightening) – ανέφερε πως η διαδικασία αυτή θα γίνει σιγά σιγά (smoothly) και έτσι θα συνεχιστεί, στις δηλώσεις του Διοικητή της Cleveland Fed L.Mester πως η Ομοσπονδιακή τράπεζα θα καταλήξει, στις αμέσως επόμενες συναντήσεις της, στα οριστικά σχέδια τερματισμού της μείωσης του ενεργητικού της.
Υπάρχει σκεπτικισμός σχετικά με την χρησιμότητα μια υπερ – χαλαρής νομισματικής πολιτικής και σε αρκετά σημεία είναι σωστή η κριτική που γίνεται καθώς σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα τα χαμηλά επιτόκια και αποθαρρύνουν κάθε σκέψη για αποταμίευση αλλά και δημιουργούν “φούσκες” αποτιμήσεων σε ορισμένα περιουσιακά στοιχεία, όπως συμβαίνει τώρα με πολλές μετοχές , με τον υπερ-δανεισμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων αλλά και με τα ακίνητα ( που ήταν και μια απο τις κύριες αιτίες της μεγάλης κρίσης του 2008).
Βέβαια τα οφέλη είναι πολλά ειδικά σε περιόδους κρίσης απο τις πολιτικές νομισματικής χαλάρωσης , όμως σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει απομόχλευση των περιουσιακών στοιχείων για πολλούς λόγους που δεν είναι της παρούσης.
Δρ.Π.Δάντης