Το περιβάλλον των πολύ χαμηλών ή μηδενικών  επιτοκίων όταν διαρκεί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσει στρεβλώσεις στην οικονομία. Αυτές προέρχονται αρχικά απο την υπερβολική ροή χρήματος σε περιουσιακά στοιχεία η οποία ροή ΔΕΝ δικαιολογείται από τα θεμελιώδη της οικονομίας και του συγκεκριμένου περιουσιακού στοιχείου.

Τα μέτρα που έλαβαν οι Κεντρικές Τράπεζες απο την φούσκα των dotcoms το 2000 και κυρίως απο το 2009 για να σώσουν την παγκόσμια οικονομία απο την κατάρευση , έχουν αρχίσει να δημιουργούν φούσκες δλδ υπερτιμημένα περιουσιακά στοιχεία παντού. Μετοχές , Ομόλογα – κυρίως αυτά – και βέβαια ακίνητα.  Ο μηχανισμός είναι απλός: Οσοι διαθέτουν μετρητά αναζητούν καλύτερες αποδόσεις απο τις πολυ χαμηλές που προσφέρουν οι καταθετικοί λογαριασμοί και τα προιόντα σταθερού εισοδήματος , και στρέφονται αλλού. Ετσι σιγά σιγά όλες οι τιμές των  περιουσιακών  στοιχείων αυξάνουν.

Το τελευταίο σημείο ανησυχίας είναι πως και πάλι – μετά το 2008 – οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται και σε μερικές χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς είναι ήδη φούσκα, με ότι αυτό συνεπάγεται όπως βλέπουμε και στο παρακάτω διάγραμμα απο σχετικό άρθρο στο Bloomberg.

Ηδη στην Ν.Ζηλανδία απαγορεύτηκαν οι αγορές ακινήτων απο ξένους σε μια προσπάθεια ελέγχου των τιμών που έχουν μεγάλη απόκλιση απο τα θεμελιώδη της τοπικής οικονομίας.

 

Image